Rosia Montana

Extras din proiect Cum descarc?

Rosia Montana (fostul Alburnus Major de pe vremea romanilor, 131 e.n.) este o comuna din Romania, situata in judetul Alba. Se intinde pe o suprafata de 4161 ha si numara 3716 de locuitori. Comuna Rosia Montana cuprinde urmatoarele sate: Gura Cornei, Corna, Rosia Montana, Bunta, Ignatesti, Gura Rosiei, Balmosesti, Iacobetti, Tarina, Blidesti, Bucium Sat, Dogaresti, Hilesti, Floresti, Bisericani, Carpenis). 
Trecut
Localitate miniera, Rosia Montana face parte din asa-numitul "Patrulater al aurului",o portiune cu rezerve considerabile in Romania din punct de vedere al resurselor de argint, aur, arama, plumb si zinc. Rosia Montana este un mic bazin geologic al Patrulaterului aurifer care se evidentiaza prin rezervele declarate de minereu de argint si de aur
Primele atestari ale activitatii de explorare si exploatare aurifera se regasesc in perioada anilor 2800 - 2500 I.Chr., ca atribut al existentei unei culturi precrestine. Din perioada romana dateaza prima atestare a localitatii sub numele de Alburnus Maior pe tablita cerata din 6 februarie 131 d.Chr., descoperita in cadrul complexului de 25 tablite cerate si obiecte de inventar minier de la mina Sfantul Simion din Ohaba. 
In 1989, mina de la Rosia Montana era una dintre cele 278 de mine active din Romania, in conditiile in care aproximativ 10% din populatia activa din tara este ocupata in sectorul minier. 
La nivelul anului 1989, sectorul minier al economiei controlate, se manifesta, desi abia vizibil, in directia colapsului economic. 
Regimul post-autoritar romanesc s-a concentrat asupra incurajarii investitiilor straine in economie, in special in sectorul minier. Avantul de transformare a impus, din pacate, mai putine restrictii decat ar fi fost necesar, lasand companiilor straine o plaja larga de actiune pe teritoriul romanesc .Din pacate, noile realitati nu au fost sustinute imediat si printr-un program de reevaluare, modernizare si completare a cadrului legislativ si institutional.
Prezent
Rosia Montana este o comunitate in care mineritul traditional reprezinta o activitate sociala fundamentala, consolidata in epoca moderna si contemporana.
Proiectul Rosia Montana
Gabriel Resources Ltd. este o Societate canadiana angajata in mineritul responsabil si dezvoltarea durabila a comunitatii in care isi desfasoara activitatea. In prezent, Gabriel este angajat in explorarea unor zacaminte de minerale din Romania, iar activitatea principala ii este concentrata asupra proiectului Rosia Montana detinut in proportie de 80%.
In locul exploatarii miniere care era subventionata de la bugetul de stat, compania canadiana Gabriel Resources, detinatoare a 80% din drepturile de proprietate asupra resurselor minerale din Rosia Montana prin compania sa subsidiara, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), propune o noua exploatare miniera de proportii mai mari. Compania este o societate publica, cu sediul in Toronto, are de gand sa utilizeze metode moderne de extractie ce s-au dovedit in cadrul altor exploatari ca pot fi atat profitabile cat si mult mai putin daunatoare solului si apelor si, de asemenea, va initia un proiect amplu de reabilitare ecologica fara precedent in regiune. Acest program care va fi finantat de Gabriel Resources Ltd va reface nu numai terenurile afectate de noua sa exploatare miniera, ci si sistemele hidrografice sever afectate de peste 2000 de ani de minerit necontrolat.
Proiectul (prezentat in mai multe versiuni) prevede acum urmatoarele:
1. Obtinerea a 300 tone aur si 1600 tone argint anual, din procesarea a 13 milioane tone minereu pe an, timp de 16,2 ani, minereu obtinut din exploatarea in cariere deschise a patru masive (Cetate, Carnic, Orlea, Jig-Vladoaia). Proiectul prevede exploatarea in primii 10 ani in cariere la Cetate si Carnic, in urmatori 6 ani la Orlea si Jig. Minereul din zona are o concentratie medie de 1.56 grame aur/tona si de 7.8 grame argint/tona..


Fisiere in arhiva (1):

  • Rosia Montana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!