Tehnica servirii vinului

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 18072
Mărime: 997.54KB (arhivat)
Publicat de: Cati I.
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1
  2. NOŢIUNI INTRODUCTIVE 3
  3. 1.1. Cultura viţei de vie şi vinului 3
  4. 1.2. Soiurile de viţǎ de vie 9
  5. 1.3. Clasificarea vinurilor 13
  6. CAPITOLUL 2
  7. TEHNOLOGIA VIEI ŞI A VINULUI 16
  8. 2.1. Vinificaţia. 16
  9. 2.2. Tehnici de vinificaţie pentru vinuri spumante. 19
  10. 2.3. Învechirea şi pǎstrarea vinului. 20
  11. 2.3. Învechirea şi pǎstrarea vinului. 21
  12. CAPITOLUL 3
  13. TEHNICI DE SERVIRE A VINURILOR 24
  14. 3.1. Reguli generale de servire a vinurilor 24
  15. 3.2. Asocierea preparatelor şi vinurilor 26
  16. 3.3. Serviciul la cupa de şampanie 30
  17. 3.4. Profesia de somelier 30
  18. CAPITOLUL 4
  19. NORME DE TEHNICA SECURITǍŢI MUNCII PAZǍ ŞI STINGEREA INCENDIILOR 36
  20. 4.1. Igiena şi protecţia muncii înunitâţile de alimentaţie publicǎ. 36
  21. 4.2. Norme generale de protecţia muncii. 43
  22. CONCLUZII. 45
  23. BIBLIOGRAFIE SELECTIVǍ 47
  24. ANEXE 48

Extras din proiect

CAPITOLUL 1

NOŢIUNI INTRODUCTIVE

1.1. Cultura viţei de vie şi vinului

Istoria viei şi a vinului (scurtâ prezentare)

Vinul este una dintre primele creaţii ale umanitǎţii; cultura viţei de vie şi a vinului se interfereazǎ cu istoria omenirii de aproape 7000 de ani. Acestora li se datoreazǎ şi descoperirea primelor reacţii chimice, fermentarea ş oxidarea. Strugurele este singurul fruct cu un continut bogat de zahǎr şi suc abundent are tendinţa naturalǎ de a fermenta.

Arheologii apreciazǎcǎ la început viţa de vie a fost „sǎlbaticǎ”, cultivarea ei a fost fǎcutǎ cu aproape 7000 de ani în urmǎ, iniţial în Caucaz apoi, în partea dintre Turcia, Georgia şi Armenia de astǎzi. Din contrǎ, alţi specialişti apreciazǎ cǎ viţa de vie a apǎrut acum 9000 de ani Î.H., în Asia Micǎ. Nu avem informaţii precise cu privire la producerea vinului din acestǎ periodǎ.

Descoperirile arheologice atestǎ originea viţei de vie şi a vinului în marile culturi ale Greciei şi Romei. În vechiul Egipt au fost identificate înscrieri pe ulcioare, care menţionau anul, via şi producǎtorul, adicǎ elementele unei prime etichete.

Se ştie cǎ, pentru prima oarǎ, babilonienii au promulgat legi prin care au reglementat modul de exploatare al unui „boutique” de vinuri.

Din totdeauna vinul a fost prezent la sǎrbǎtori, la ceremonii religioase, ca medicament şi / sau antiseptic şi, nu în ultimul rând, ca aliment furnizor de elemente nutritive. Din aceste considerente vinul a devenit un element modern al civilizaţiei tuturor timpurilor.

Atenţia şi importanţa ce au fost acordate vinului de-a lungul timpurilor a fost marcatǎ şi de zeii vinului şi viei cum ar fi: Dionysos la greci, Bachus la romani, Gestin, Pa-gestin-dug şi Ninkasi (dama fructului care îmbatǎ) la sumerieni şi chiar J. Hristos care a spus „eu sunt adevǎrata viţǎ de vie”.

Cele mai vechi regiuni viticole cunoscute sunt cele ale mediteranei antice. Egipteni, sumerieni şi romanii au dat la vremea respectivǎ un nume viilor lor şi au discutat pentru a cunoaşte care sunt cele mai bune podgorii. Biblia menţioneazǎ cǎ ţara Canaan (Fenicia şi Siria) era celebrǎ pentru vinul sǎu. Vechiul testament face numeroase referiri la viţa de vie. Romanii au definit cu grijǎ cele mai bune podgorii italiene: Falerne – la sud de Roma, Domeniul lui Faustus era apreciat pentru cele mai bune vinuri la vremea respectivǎ. Urmau vinurile de Alba cultivate pe colinele Albani de astǎzi. Pompei era cunoscut ca un mare port viticol al Italiei romane.

Romanii apreciau în mod deosebit vinurile din acea vreme, provenite din Spania, Grecia, Franţa, precum şi cele de pe valea Rinului şi din regiunile dunǎrene.

În evul mediu, când Europa, a ieşit din vremurile „tulburi”, mânǎstirile şi catedralele deţineau în jurul lor importante suprafeţe cu viţǎ de vie, pe care cǎlugǎrii au continuat sǎ le amelioreze, au selecţionat cele mai bune plante, au experimentat tǎierea, au studiat solul, au ales amplasamente ferite de îngheţ pe care sǎ se producǎ struguri bine copţi, ceea ce le-a permis sǎ producǎ cantitǎţi de vin, nu numai pentru ritualul religios ci şi pentru vânzare. Extinderea suprafeţelor cu viţǎ de vie a dus nemijlocit la sporirea cantitǎţilor de vin produse şi implicit la înflorirea comerţului cu vinuri şi apariţia unor drumuri comerciale şi flote ale vinului.

Tot în evul mediu, vinul nu era pentru om un produs de lux, ci o necesitate, mai ales în acele vremuri când apa nu era potabilǎ, adesea impurǎ, periculoasǎ. În acest context, vinul se amesteca cu apǎ pentru a deveni potabilǎ, ceea ce îi confera vinului şi rolul de antiseptic în medicina rudimentarǎ epocii.

Spre sfârşitul secolului al XVII-lea apare cererea pentru vinurile bune sub aspect calitativ şi al prezentǎrii estetice, adicǎ ceea ce cunoaştem astǎzi sub denumirea de vinuri „calitate”.

Pentru a rǎspunde acestor cerinţe, în jurul anilor 1660, Arnaud de Pontac, preşedintele parlamentului din Bordeaux, demareazǎ cercetǎrile pentru a produce noile tipuri de vinuri, de calitate, la preţuri evident mai ridicate, prin metode devenite cu timpul curente, dar cu o selecţie mai atentǎ, vinificare riguroasǎ, învechire în pivniţǎ şi un randament mai mic.

Cu toate acestea, în anul 1860 apare în Franţa flagelul „filoxerei” care distruge majoritatea viilor din Europa. Soluţia de remediere se gǎseşte dupǎ aproape 40 de ani, când se grefeazǎ soiurile de viţǎ de vie pe port-altoi american imuni la filoxerǎ. Acestei tragedii i se mai adaugǎ apariţia a douǎ boli, oidium şi mildiou, boalǎ parazitarǎ specificǎ la viţa de vie, cartofi şi alte plante.

La începutul secolului al XX-lea cultura viţei de vie cunoaşte un nou avânt, consumul de vin din Europa înregistreazǎ creşteri importante, mai ales dupǎ primul şi cel de al doilea rǎzboi mondial, când vinurile provenite din Orient ş Africa de Nord sunt de calitate foarte modestǎ. În aceeaşi perioda cultura viţei de vie se extinde considerabil în ţǎrile din „lumea nouǎ”: coastta de vest a Statelor Unite, Australia, Africa de Sud şi Noua Zeelandǎ.

Preview document

Tehnica servirii vinului - Pagina 1
Tehnica servirii vinului - Pagina 2
Tehnica servirii vinului - Pagina 3
Tehnica servirii vinului - Pagina 4
Tehnica servirii vinului - Pagina 5
Tehnica servirii vinului - Pagina 6
Tehnica servirii vinului - Pagina 7
Tehnica servirii vinului - Pagina 8
Tehnica servirii vinului - Pagina 9
Tehnica servirii vinului - Pagina 10
Tehnica servirii vinului - Pagina 11
Tehnica servirii vinului - Pagina 12
Tehnica servirii vinului - Pagina 13
Tehnica servirii vinului - Pagina 14
Tehnica servirii vinului - Pagina 15
Tehnica servirii vinului - Pagina 16
Tehnica servirii vinului - Pagina 17
Tehnica servirii vinului - Pagina 18
Tehnica servirii vinului - Pagina 19
Tehnica servirii vinului - Pagina 20
Tehnica servirii vinului - Pagina 21
Tehnica servirii vinului - Pagina 22
Tehnica servirii vinului - Pagina 23
Tehnica servirii vinului - Pagina 24
Tehnica servirii vinului - Pagina 25
Tehnica servirii vinului - Pagina 26
Tehnica servirii vinului - Pagina 27
Tehnica servirii vinului - Pagina 28
Tehnica servirii vinului - Pagina 29
Tehnica servirii vinului - Pagina 30
Tehnica servirii vinului - Pagina 31
Tehnica servirii vinului - Pagina 32
Tehnica servirii vinului - Pagina 33
Tehnica servirii vinului - Pagina 34
Tehnica servirii vinului - Pagina 35
Tehnica servirii vinului - Pagina 36
Tehnica servirii vinului - Pagina 37
Tehnica servirii vinului - Pagina 38
Tehnica servirii vinului - Pagina 39
Tehnica servirii vinului - Pagina 40
Tehnica servirii vinului - Pagina 41
Tehnica servirii vinului - Pagina 42
Tehnica servirii vinului - Pagina 43
Tehnica servirii vinului - Pagina 44
Tehnica servirii vinului - Pagina 45
Tehnica servirii vinului - Pagina 46
Tehnica servirii vinului - Pagina 47
Tehnica servirii vinului - Pagina 48
Tehnica servirii vinului - Pagina 49
Tehnica servirii vinului - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Tehnica Servirii Vinului.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte ale gestiunii unităților de alimentație în Republica Moldova

INTRODUCERE În lucrarea de faţă va fi cercetată activitatea de deservire a clienţilor în unităţile de alimentaţie publică ce cuprinde noţiuni şi...

Strategii de dezvoltare a turismului vitivinicol în Republica Moldova

Introducere Turismul, sub diferitele sale forme, a cunoscut о dezvoltare şi o diversificare accentuată în ultimele decenii astfel încât, la...

Tehnica servirii preparatelor din legume

CAPITOLUL 1.1 CONCEPŢII ŞI DEFINIŢII FOLOSITE RESTAURAŢIE Activitatea restaurantelor şi a unitåţilor similare, o constituie întreaga producţie...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Tehnica Servirii Băuturilor Alcoolice

Argument Barul este un local public (unitate de alimentaţie publicã) în care se servesc bãuturi alcoolice şi nealcoolice, simple sau în amestec,...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Tehnica servirii consumatorilor

I. Introducere Pentru unitatile de alimentatie, certificatul de clasificare atesta categoriile lux, I, II, III, dupa caz. Agentii economici care...

Drumul Vinului în Moldova

Compendiu Drumul vinului Oraşe subterane Vinării Purcari Milestii Mici Cricova Orheiul Vechi Sărbătoarea vinului Bibliografie Drumul...

Te-ar putea interesa și

Organizarea Deservirii Preparatelor Culinare și Sisteme Actuale

Introducere Alimentaţia publică reprezintă un ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers care se ocupă de comercializare, de...

Vânzător în unitățile de alimentație

CAPITOLUL I Organizarea unitatii de alimentatie publica: I.1. Caracterizarea unitatii de alimentatie publica Caru’ cu Bere, o adevarata legenda...

Tehnica servirii cinei

Argument Oferta serviciilor în restaurante se incadreaza in sfera serviciilor comerciale, fiind definite ca o “ arta profesionala”, in care...

Organizarea și tehnica servirii mesei de revelion

1.Mese festive-generalitati Mesele festive sunt organizate in timpul pranzului,dupa-amiaza sau seara,pentru sarbatorirea unor evenimente mai...

Servirea Vinului Alb

I. ARGUMENTUL TEMEI “SERVIREA VINULUI ALB” Istoria vitei-de-vie dateaza inca din timpurile biblice; Noe este primul primul cultivator si...

Tehnologia Gustărilor Reci

CAPITOLUL I: PARTICULARITĂŢILE SECTORULUI DE ALIMENTAŢIE PUBLICĂ Caracteristicile şi rolul alimentaţiei publice: Alimentaţia publică constituie...

Viile și Vinurile din România

Cultivarea viţei de vie a fost si la români o preocupare străveche a străbunilor noştri. Getodacii locuitorii străvechi ai pământurilor de la...

Servirea diferitelor tipuri de meniu

Tehnica servirii diferitelor tipuri de mese 2. NOTIUNI GENERALE Formarea deprinderilor si insusirea cunostintelor privind caracteristicile si...

Ai nevoie de altceva?