Tehnica Servirii Vinului

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1
NOTIUNI INTRODUCTIVE 3
1.1. Cultura vitei de vie si vinului 3
1.2. Soiurile de vita de vie 9
1.3. Clasificarea vinurilor 13
CAPITOLUL 2
TEHNOLOGIA VIEI SI A VINULUI 16
2.1. Vinificatia. 16
2.2. Tehnici de vinificatie pentru vinuri spumante. 19
2.3. Invechirea si pastrarea vinului. 20
2.3. Invechirea si pastrarea vinului. 21
CAPITOLUL 3
TEHNICI DE SERVIRE A VINURILOR 24
3.1. Reguli generale de servire a vinurilor 24
3.2. Asocierea preparatelor si vinurilor 26
3.3. Serviciul la cupa de sampanie 30
3.4. Profesia de somelier 30
CAPITOLUL 4
NORME DE TEHNICA SECURITATI MUNCII PAZA SI STINGEREA INCENDIILOR 36
4.1. Igiena si protectia muncii inunitatile de alimentatie publica. 36
4.2. Norme generale de protectia muncii. 43
CONCLUZII. 45
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA 47
ANEXE 48


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1 
NOTIUNI INTRODUCTIVE
1.1. Cultura vitei de vie si vinului
Istoria viei si a vinului (scurta prezentare)
Vinul este una dintre primele creatii ale umanitatii; cultura vitei de vie si a vinului se interfereaza cu istoria omenirii de aproape 7000 de ani. Acestora li se datoreaza si descoperirea primelor reactii chimice, fermentarea s oxidarea. Strugurele este singurul fruct cu un continut bogat de zahar si suc abundent are tendinta naturala de a fermenta.
Arheologii apreciazaca la inceput vita de vie a fost ,,salbatica", cultivarea ei a fost facuta cu aproape 7000 de ani in urma, initial in Caucaz apoi, in partea dintre Turcia, Georgia si Armenia de astazi. Din contra, alti specialisti apreciaza ca vita de vie a aparut acum 9000 de ani I.H., in Asia Mica. Nu avem informatii precise cu privire la producerea vinului din acesta perioda.
Descoperirile arheologice atesta originea vitei de vie si a vinului in marile culturi ale Greciei si Romei. In vechiul Egipt au fost identificate inscrieri pe ulcioare, care mentionau anul, via si producatorul, adica elementele unei prime etichete.
Se stie ca, pentru prima oara, babilonienii au promulgat legi prin care au reglementat modul de exploatare al unui ,,boutique" de vinuri.
Din totdeauna vinul a fost prezent la sarbatori, la ceremonii religioase, ca medicament si / sau antiseptic si, nu in ultimul rand, ca aliment furnizor de elemente nutritive. Din aceste considerente vinul a devenit un element modern al civilizatiei tuturor timpurilor.
Atentia si importanta ce au fost acordate vinului de-a lungul timpurilor a fost marcata si de zeii vinului si viei cum ar fi: Dionysos la greci, Bachus la romani, Gestin, Pa-gestin-dug si Ninkasi (dama fructului care imbata) la sumerieni si chiar J. Hristos care a spus ,,eu sunt adevarata vita de vie".
Cele mai vechi regiuni viticole cunoscute sunt cele ale mediteranei antice. Egipteni, sumerieni si romanii au dat la vremea respectiva un nume viilor lor si au discutat pentru a cunoaste care sunt cele mai bune podgorii. Biblia mentioneaza ca tara Canaan (Fenicia si Siria) era celebra pentru vinul sau. Vechiul testament face numeroase referiri la vita de vie. Romanii au definit cu grija cele mai bune podgorii italiene: Falerne - la sud de Roma, Domeniul lui Faustus era apreciat pentru cele mai bune vinuri la vremea respectiva. Urmau vinurile de Alba cultivate pe colinele Albani de astazi. Pompei era cunoscut ca un mare port viticol al Italiei romane.
Romanii apreciau in mod deosebit vinurile din acea vreme, provenite din Spania, Grecia, Franta, precum si cele de pe valea Rinului si din regiunile dunarene.
In evul mediu, cand Europa, a iesit din vremurile ,,tulburi", manastirile si catedralele detineau in jurul lor importante suprafete cu vita de vie, pe care calugarii au continuat sa le amelioreze, au selectionat cele mai bune plante, au experimentat taierea, au studiat solul, au ales amplasamente ferite de inghet pe care sa se produca struguri bine copti, ceea ce le-a permis sa produca cantitati de vin, nu numai pentru ritualul religios ci si pentru vanzare. Extinderea suprafetelor cu vita de vie a dus nemijlocit la sporirea cantitatilor de vin produse si implicit la inflorirea comertului cu vinuri si aparitia unor drumuri comerciale si flote ale vinului.
Tot in evul mediu, vinul nu era pentru om un produs de lux, ci o necesitate, mai ales in acele vremuri cand apa nu era potabila, adesea impura, periculoasa. In acest context, vinul se amesteca cu apa pentru a deveni potabila, ceea ce ii confera vinului si rolul de antiseptic in medicina rudimentara epocii.
Spre sfarsitul secolului al XVII-lea apare cererea pentru vinurile bune sub aspect calitativ si al prezentarii estetice, adica ceea ce cunoastem astazi sub denumirea de vinuri ,,calitate".
Pentru a raspunde acestor cerinte, in jurul anilor 1660, Arnaud de Pontac, presedintele parlamentului din Bordeaux, demareaza cercetarile pentru a produce noile tipuri de vinuri, de calitate, la preturi evident mai ridicate, prin metode devenite cu timpul curente, dar cu o selectie mai atenta, vinificare riguroasa, invechire in pivnita si un randament mai mic.
Cu toate acestea, in anul 1860 apare in Franta flagelul ,,filoxerei" care distruge majoritatea viilor din Europa. Solutia de remediere se gaseste dupa aproape 40 de ani, cand se grefeaza soiurile de vita de vie pe port-altoi american imuni la filoxera. Acestei tragedii i se mai adauga aparitia a doua boli, oidium si mildiou, boala parazitara specifica la vita de vie, cartofi si alte plante.
La inceputul secolului al XX-lea cultura vitei de vie cunoaste un nou avant, consumul de vin din Europa inregistreaza cresteri importante, mai ales dupa primul si cel de al doilea razboi mondial, cand vinurile provenite din Orient s Africa de Nord sunt de calitate foarte modesta. In aceeasi perioda cultura vitei de vie se extinde considerabil in tarile din ,,lumea noua": coastta de vest a Statelor Unite, Australia, Africa de Sud si Noua Zeelanda.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnica Servirii Vinului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!