Termeni Specifici Politicilor de Dezvoltare Teritoriala

Extras din proiect Cum descarc?

Coeziune teritoriala tine de asigurarea dezvoltarii armonioase a locurilor si de garantarea capabilitati cetatenilor de a beneficia la maxim de caracteristicile inerente ale teritoriilor. Acesta reprezinta un mijloc de a transforma diversitatea intr-o valoare care duce la dezvoltarea durabila a Uniunii Europene.
Pentru infaptuirea coeziunii teritoriale se poate face urmatoarele lucruri : coordonarea politicilor pentru teritorii vaste, imbunatatirea conditiilor de-a lungul frontierelor, imbunatatirea accesului la educatie, promovarea unor orase mari sustenabile si competitive la nivel mondial, abordarea problemelor de excludere sociala in partile unei zone mari si in cartiere urbane defavorizate, imbunatatirea asistentei medicale si dificultatile unor regiuni cu trasaturi geografice specifice.
Competitivitatea si prosperitatea depind de capacitatea persoanelor si de firmele locale din regiunea, de a utiliza in mod optim toate valorile de la nivel teritorial. Intr-o economie mondiala interconenctata si in curs de globalizare, competitivitatea depinde de crearea de legaturi cu alte teriorii pentru a asigura valorile comune care sunt utilizate intr-o maniera coordonata si sustenabila.
Politica publica ajuta teritoriile sa isi utilizeze valorile intr-un mod optim. Aceastea le poate ajuta sa raspunda solidar la provocarile comune, poate realiza benefii progresive prin combinarea activitatilor, exploatarea complementaritatilor si sa depaseasca diviziunile generate de granitele administrative.
Teritoriile intampina probleme care se extind pe mai multe sectoare, iar solutionarea eficienta a acestora necesita o abordare integrata si o cooperare intre diverse autoritati si parti implicate. Conceptul de coeziune teritoriala creeaza legaturi intre eficacitatea economica, coeziunea spatiala si echilibrul ecologic, punand dezvoltarea durabila in centrul procesului de concepere a politicii.
Principalele proprietati ale coeziunii sunt:
1. Coeziunea se manifesta gradual fiind sustinuta de forte si fluxuri care se manifesta in diferite moduri, dimensiuni si intensitati. 
2. Coeziunea implica un echilibru intre intensitatile fortelor centrifuge si centripete si fluxurile care favorizeaza tenditele spre interior sau spre exterior. Acest echilibru este conditionat de fluctuatiile si distributia in timp si spatiu a acestor forte si fluxuri.
3. Coeziunea necesita un echilibru intre orientarile fortelor si fluxurilor spre interiorul sau exteriorul sistemului.
Competitivitate regionala este capacitatea unei intreprinderi, ramuri economice, regiuni sau a unui ansamblu supranational de a genera, intr-o maniera durabila si in conditii de concurenta, un nivel al veniturilor si un nivel de ocupare al factorilor relativ ridicati (definitia Oficiului de Statistica al Uniunii Europene - Eurostat). Acesta a devenit in ultimile decenii unul dintre conceptele cheie utilizate in analiza socio-economica regionala. Toate definitiile campetitivitatii converg spre un concept al carui continut nu este foarte precis.
Competitivitatea poate fi in acelasi timp un mijloc de crestere sustinuta a standardului de viata al unei natiuni si de mentinere a unui nivel al somajului involuntar cat mai scazut . Pentru caracterizarea competitivitatii unei regiuni este necesar sa se analizeze cateva aspecte fundamentale ale nivelului de dezvoltare economic regionala. Competitivitatea poate fi masurata prin indicatori ex post adica prin indicatori ce cuantifica performantele actuale sau din trecut ale unei economii precum produsul intern brut, produsul intern brut pe locuitor, rata anuala de crestere a PIB, productivitatea muncii, rata de ocupare, structura comertului exterior, cota detinuta de regiune pe piata externa. Ceilalti indicatori ce caracterizeaza competitivitatea sunt indicatori de tip ex ante (sarcina obligatorie in stabilirea unui program de dezvoltare rurala pentru o anumita regiune geografica) si se concentreaza asupra surselor, avantajelor competitive ale unei regiuni mai degraba decat asupra performantei economice propriu-zise.
Definitia Oficiului de Statistica al Uniunii Europene este suficient de flexibila putand fi utilizata pentru mai multe scopuri. Aceasta definitie prezinta competitivitatea la fel ca o notiune complexa care poate fi aplicata oricarei unitati economice de baza avand urmatoarele elemente:
- se concentreaza pe 2 categorii economice masurabile : veniturile si populatia ocupata;
- presupune un nivel relativ ridicat al veniturilor insa nu specifica cum se face impartirea acestor venituri intre angajati si angajatori;
- presupune o rata mare de ocupare, partial in legatura cu obiectivele politicii sociale europene dar nu reflecta structura populatiei ocupate (gradul de calificare a fortei de munca).
Rezumand, putem spune ca regiunile (orasele, tarile) sunt competitive daca economiile lor sunt deschise, veniturile lor pe locuitor sunt ridicate si in crestere daca sunt capabile sa sustina o rata inalta de ocupare si daca segmente largi ale populatiei beneficiaza de o cota corespunzatoare din venitul regional (national) realizat.
Competitivitatea regionala poate fi definita ca fiind abilitatea unei regiuni si, deci, a autoritatilor ei publice, de a-si mentine baza locala de firme si forta de munca calificata si de a atrage investitii straine . In consecinta, caracteristicile sale competitive se bazeaza pe urmatoarele:
o Calitatea infrastructurii;
o Calitatea generala a mediului;
o Calitatea centrelor de cercetare si inovare a regiunii;
o Capacitatea de a retine si de a atrage resurse umane calificate;
o Fiscalitatea;
o Costul si calitatea fortei de munca.
Dezvoltare durabila desemneaza totalitatea formelor si metodelor de dezvoltare socio-economica care se axeaza in primul rand pe asigurarea unui echilibru intre aspectele sociale, economice si ecologice si elementele capitalului natural.


Fisiere in arhiva (1):

  • Termeni Specifici Politicilor de Dezvoltare Teritoriala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!