Turism internațional - Franța

Cuprins proiect

CAP I. FRANTA- prezentare generala 3
Cap II. Turismul in Franta 4
Cap III. Paris 6
III.1.Cultura si turismul in Paris 6
III.2. Turismul de afaceri 8
BIBLIOGRAFIE 12
ANEXE 13


Extras din proiect

CAP I. FRANTA- prezentare generala
Franta- oficial Republica Franceza (République française)- este o tara localizata in Europa de Vest, cu cateva insule si teritorii aflate pe alte continente. Franta Metropolitana se intinde de la Marea Mediterana la Canalul Manecii si Marea Nordului, si de la Rin la Oceanul Atlantic. Adeseori este numită "L’Hexagone" datorita formei geometrice a teritoriului ei. Capitala sa este Parisul, limba oficiala fiind franceza, iar moneda folosita pe teritoriul sau este Euro.
Geografia Frantei
In timp ce Franta Metropolitana este situata in Europa de Vest, Franta mai are un numar de teritorii in America de Nord, Caraibe, America de Sud, in sudul Oceanului Indian, Oceanul Pacific si Antarctica. Aceste teritorii au forme variate de guvernamant ce se intind de la departamente de peste mari la colectivitati de peste mari.
Franta metropolitana acopera o suprafaţă de 547.030 km² avand cea mai mare suprafata dintre membrii UE, fiind relativ mai mare decat Spania. Franta beneficiaza de o gamă larga de peisaje, de la campii de coasta in nord si vest, la lanturi muntoase ale Alpilor in S-E si Masivul Central in centru-sud si Pirineii in S-V. La 4.807 m. deasupra nivelului marii, cel mai inalt punct din Europa Vestica, este Mont Blanc, situat in Alpi la granita dintre Franta si Italia.
Franta metropolitana are deasemenea sisteme extensive de rauri ca Loire, Garonne, Seine (Sena) si Rhone (Ron) care despart Masivul Central de Alpi si se varsa in Marea Mediterana la Camargue, cel mai jos punct din Franta fata de nivelul marii, 2 m Corsica este despartita de coasta mediteraneeana, aceasta fiind o insula.
Suprafata totala a Frantei, cu departamentele si teritoriile de peste mari (excluzand tinutul Adelie), este de 674.843 km², 0,45% din suprafata totala a Pamantului.
Franta metropolitana este situata intre 41grade- 51 grade Nord, la marginea vestica a Europei. Nordul si nord-vestul au o clima temperata, in timp ce o combinatie de influente maritime, latitudine si altitudine produc o clima variata in restul Frantei metropolitane. in S-E predomina o clima mediteraneana. In V. clima este predominant oceanica cu multa ploaie, ierni blande si veri de la racoroase la calde. In interior clima devine mai continentala cu veri foarte calde si cu furtuni si ierni mai reci si mai putina ploaie. Clima Alpilor si a altor regiuni muntoase este indeosebi alpina, cu peste 150 de zile cu temperaturi sub 0 grade si zapada care durează pana la 6 luni.
Cap II. Turismul in Franta
Franta ramane prima destinatie mondiala in ceea ce priveste numarul de vizitatori, cu 76,8 milioane de sosiri ale turistilor internationali in 2009 chiar daca acesta s-a diminuat ca urmare a unui context economic dificil (79,2 milioane de turisti in 2008). Franta devanseaza trei tari care concentreaza fiecare mai mult de 50 de milioane de sosiri ale turistilor si anume : Statele Unite ale Americii, Spania si China(fig.1-Anexe). 
Organizatia mondiala a turismului(OMC) estimeaza ca incasarile la nivel mondial s-au cifrat la 852,2 miliarde de dolari in 2009. Franta (cu cele 49,4 miliarde de $ incasate din turism) este devansata de catre SUA(93,9 miliarde de $ ) si de catre Spania (53,2 miliarde de $ ). Aceste trei tari inglobeaza aproximativ 23% din incasarile mondiale. 
La 31 decembrie 2009,conform INSEE, turismul angaja circa 7% din forta de munca(fig.2-Anexe), adica mai mult de 1000000 de locuri de munca. De asemenea, valoarea adaugata a turismului in 2009 a fost de 41,6 miliarde de euro reprezentand 2,41% din PIB. In ceea ce priveste schimburile exterioare, cheltuielile in Franta a vizitatorilor care rezida in strainatate s-au cifrat in 2009 la 35,4 miliarde de euro(-7,9% fata de 2008), iar cele in strainatate ale rezidentilor in Franta la 27,6 miliarde de euro rezultand astfel un sold de 7,8 miliarde de euro, confom statisticilor oferite de Banca Centrala a Frantei.
In anul 2010, noptile de cazare la hoteluri in Franta au inregistrat o crestere cu 2,2 % chiar daca au fost puternic afectate de criza economica din 2009. De asemenea si la nivelul de campinguri se inregistreaza o crestere de 0,9% in 2010. Cum am mai spus, in 2009 au fost mai putin turisti straini in Franta din cauza crizei economice, insa acestia au revenit in mare parte in 2010 fiind observata o crestere cu 2,8% in ceea ce priveste innoptarile in hoteluri dupa ce in 2009 a existat o scadere cu 11,1%. In ceea ce priveste campingurile, nivelul de ocupare a crescut cu 1% in 2010 dupa ce se diminuase in 2009 cu 1,1%. Cat despre turistii francezi, acestia sunt de asemenea mai numerosi : +2% in cazul hotelurilor si +0,8% in cazul campingurilor(fig 3-Anexe). 
In 2010 au fost 192,2 milioane de nopti de cazare in hoteluri pentru 105,5 milioane de sejururi. Durata medie a sejururilor ramane stabila : putin sub 2 nopti de cazare. Cresterea numarului de nopti-cazare petrecute de catre clientela de afaceri in hoteluri(4,6%) a reprezentat ea singura 87% din cresterea din 2010. 
Toate categoriile de hoteluri profita de reluarea activatii in 2010 si astfel nivelul de ocupare creste in acest an, insa ramane inferior celui din 2007 si din 2008. Numarul de cazari in hoteluri creste cu 3,7% pentru hotelurile cu 3 stele si cu 12% pentre cele cu 4 stele si 4 stele-lux. Aceste hoteluri de inalta calitate au avut posibilitatea ca in acelasi timp sa sporeasca nivelul de ocupare al camerelor cat si numarul de camere. Pe de alta parte, hotelurile de 1-2 stele au trebuit sa-si reduca oferta pentru a-si creste rentabilitatea.
Afluxul clientelei straine, in special cu provenienta din tari care au devenit noi puteri economice este in mod particular puternica : +45% pentru noptile de cazare ale chinezilor intre 2009-2010, +28% pentru sud-americani sau +23% pentru turistii din Orientul Apropiat si Mijlociu.


Fisiere în arhivă (1):

  • Turism International - Franta.docx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!