Turism internațional România-Bulgaria

Cuprins proiect

Potential turistic natural al Romaniei si Bulgariei;
Potential turistic antropic al Romaniei si Bulgariei;
Statistici cu privire la turismul romanesc si bulgaresc;
indicatori


Extras din proiect

Potențial turistic natural
România.
Carpaţii concentrează aproximativ 100000km2, cam 45% din suprafaţa României. Polarizarea turiştilor se face datorită numeroaselor elemente de atracţie: lacurile glaciare din Meridionali şi Occidentali, văile glaciare, platouri montane, culmile semeţe, lacurile vulcanice(lacul Sf. Ana), lacurile de baraj natural(lacul Roşu), văile in chei(Cheile Bicazului, Nerei),pesterile(Urşilor, Muierii, Scărisoara, etc);
România deţine locul doi în Europa, în ceea ce priveşte potenţialul speologic, având peste 10.900 de peşteri,unele dintre ele chiar fiind considerate adevărate complexe carstic subterane, cu râuri şi cascade (Topolniţa, Cetatea Ponorului,Vântului, Comarnic). O parte din peşterile României sunt unicate pe plan naţional, fiind declarate monumente ale naturii şi rezervaţii speologice: Peştera Topolniţa, Scărişoara, Cloşani, Cetaţile Ponorului( considerat cel mai grandios fenomen carstic din România, conţine trei cercuri calcaroase, lacuri,cascade şi stânci ce se înalţă din apă) , Urşilor( în care se găsesc fosile, vechi de peste 15.000 de ani, aparţinând urşilor de cavernă), Muierii(a cărui nume vine de la femeile şi copii care se ascundea în timpul razboaielor în peşteră), Scărişoara( în care se găseşte un bloc de gheaţa cu acelaşi nume).
Ţara noastră are peste 200 de localităţi care pot fi utilizate în tratarea diferitelor afecţiuni, cu următorii factori naturali de cură: apele minerale şi termale din zonele Subcarpatice, nămolurile terapeutice, asociate lacurilor terapeutice din zonele subcarpatice,de câmpie şi de litoral( Sovata, Ocnele Mari, Ocna Mureş, Slănic Prahova, Amara, Lacul Sărat, Techirghiol), saline, mofetele, solfatarele, climatul biostimulativ şi ionizarea. Există peste 100 de staţiuni balneoclimaterice, însă doar 10 staţiuni corespund standardelor unei utilizări corespunzătoare.
Litoralul românesc al Mării Negre, supranumit şi Riviera românească, se intinde pe o lungime de 245 de km. Statiuni: Constanta, Mangalia, Saturn, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, neptun, Venus, etc.
Staţiuni montane de pe pământ românesc : Buşteni, Poiana Brasov, Predeal, Azuga, Sinaia, Paltinis, Arieseni, etc.
Delta Dunării prin valoarea de unicat a ecosistemelor sale şi în special ca habitat al păsărilor, a fost recunoscută în anul 1990 ca “zonă umedă” de importanţă internaţională şi a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural şi în programul “Omul şi Biosfera”MAB, lansat de UNESCO;
Bulgaria
Bulgaria, recunoscută drept unul dintre cele mai frumoase locuri de vacanţa din Europa de Est, este situată în sud-estul Europei, în Peninsula Balcanică la nord de Grecia, la nord-vest de Turcia, şi la sud de România, cu Marea Neagră la est şi Macedonia şi Serbia la vest. Bulgaria este o ţară cu o mică densitate a populaţiei, aproximativ 8,5 milioane de oameni trăiesc pe 111.000 km pătraţi. Are o geografie variată, aici includem munte, mare, domenii de trandafiri şi sate pitoreşti, însă şi o mare varietate de izvoare termale şi minerale.
Bulgaria este o ţară frumoasă, cu multe avantaje naturale: un climat plăcut, spectaculos zona de coastă a Mării Negre, cu plaje excelente, pitorescul regiunilor montane, păduri fosili, staţiuni termale şi de o abundenţă de rural nealterate si este bogată în situri istorice.
Bulgaria este a treia din lume pe numărul de rezerve bio. Există numeroase teritorii protejate, parcuri naţionale, rezervaţii naturale şi 89 teritorii protejate pentru conservarea diversităţii biologice.
În ceea ce priveşte flora şi fauna, se găsesc peste 15000 specii de animale în ţară. Trei parcuri naţionale şi nouă parcuri naturale, peste 90 rezervaţii (din care 17 rezervaţii ale Biosferei) au fost create pentru conservarea florei şi faunei. Legea protejează mai mult de 2200 de locuri naturale, peste 350 specii de plante, peste 470 specii de animale şi peste 110 regiuni. 
Bulgaria dispune de 380 de plaje de nisip km de-a lungul coastei Mării Negre. În unele locuri, cu stratul de nisip lăţimea plajelor ajunge la 100 m. 
Bulgaria are peste 500 de ape minerale curative naturale, precum şi mai multe depozite bogate de turbă curativă şi noroi.
Balcanii este lanţul de munţi cel mai lung din Bulgaria, având o lungime de 600 de km. Aici au fost construite numeroase cabane şi case de odihnă. 
Partea sudică a Bulgariei este ocupata de masinul RilaRodope. Ca altitudine Rila întrece toţi munţii Peninsulei Balcanice. O impresie deosebita lasa acest munte daca este privit din caldarile inconjuratoare, de unde piscurile inalte si crestele par ca se implinta in albastrul cerului. Vechea manastire Rila este situata la 2925 m in peisajul sobru al muntilor cu acelasi nume; manastirea constituie un monument istoric valoros , care atrage numerosi turisti.


Fisiere în arhivă (1):

  • Turism International Romania-Bulgaria.pptx

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!