Turismul in Portugalia

Extras din proiect Cum descarc?

1.1. Scurt istoric
Portugalia (portugheza Portugal) sau Republica Portugheza (portugheza Republica Portuguesa) este o tara situata in extrema sud-vestica a Europei, din Peninsula Iberica, avand granita cu Oceanul Atlantic in vest si in sud, si cu Spania in nord si in est. De asemenea include doua grupuri de insule ale Atlanticului: Insulele Azore (Acores) si Insulele Madeira. 
Existand ca tara independenta din 1143 (de la Reconquista) si avand un teritoriu aproape constant din Secolul XIII, Portugalia a avut o legatura profunda cu oceanul. Din cele mai vechi timpuri, pescuitul si comertul maritim au fost printre activitatile economice principale portugheze. Interesul lui Henry Navigatorul (secolul XV) in explorare, impreuna cu dezvoltarile tehnologice in navigatie ale timpului au permis iceperea expansiunii portugheze si progreselor in cunoasterea geografica.
Dupa perioada ei de glorie mondiala din secolele XV-XVI, Portugalia a pierdut mult din bunastarea sa prin distrugerea Lisabonei intr-un cutremur din anul 1755, prin ocuparea sa in timpul Razboaielor Napoleoniene si prin pierderea coloniei sale Brazilia, in 1822. Revolutia din 1910 a distrus monarhia portugheza, initiind o perioada de republicanism haotic (Prima Republica). In 1926 o lovitura de stat nationalista militara a initiat o perioada de cinci decenii de fascism si se instaureaza dictatura lui Antonio de Oliveira Salazar.
In 1974, o revolutie militara de stanga a instalat un guvern care a instituit o serie de reforme democratice. In anul urmator, Portugalia a declarat independenta coloniilor sale din Africa (Mozambic, Angola, Guineea-Bissau, Capul Verde si Sao Tome si Principe) si a pierdut colonia Timorul de Est, din Asia, din cauza unei invazii indoneziene. Portugalia insasi a intrat in Uniunea Europeana in 1986, pierzand o alta colonie asiatica, Macau, retrocedata suveranitatii chineze, in decembrie 1999.
1.2. Caracteristica
Portugalia este situata in sud-vestul Europei, invecinandu-se cu Oceanul Atlantic, Spania. Portugalia continentala este impartita in doua de raul ei principal, Tagus (Tejo). Alte rauri importante sunt: Douro, Minho si Guadiana. Ca si raul Tagus, toate izvorasc din Spania. In nord, relieful este format din munti. Cel mai inalt punct al Portugaliei se afla in partea insulara: Mount Pico (2.351 m), inAzore. In sud, spre Algarve, relieful este format mai ales din campii, si clima de aici este ceva mai calduroasa si mai uscata decat in nordul racoros si ploios. 
Denumire oficiala: Republica Portugheza
Suprafata: 92,142 km2, care include uscatul: 91 951 km2 si apa: 440 km2.
Puncte extreme:
Cel mai adanc punct: Oceanul Atlantic 0 m
Cel mai inalt punct: Ponta do Pico (Pico or Pico Alto) pe Ilha do Pico in insulele Azore 2,351 m
Relieful Portugaliei corespunde marginii vestice a vechiului soclu al Mesetei Iberice si se prezinta diferentiat la N si S de fluviul Tejo. Portugalia nordica este predominant muntoasa, constituita din lanturi paralele (NE-SV), cu altitudini moderate: Serra de Marao (1 415 m), Serra de Nogueira (1 318 m), Serra de Caramulo, Serra de Estrela (cu altitudinea maxima de pe teritoriul tarii: Pico de Serra, 1 991 m). Portugalia sudica este ocupata de cimpii valurite (Alentejo) si platouri joase, limitate de lanturi muntoase, intre care, in S, Serra de Monchique (902 m altitudine maxima) si Serra de Malhao. Tarmul (832 km) este jos si rectiliniu. Partea insulara este constituita din arhipelaguri vulcanice Azore/Acores (2 355 km2), aflat la cca 1 500 km V de Portugalia si compus din 9 insule mari (Sao Miguel, Pico, Faial s.a.) si Madeira (797 km2), cu insula Madeira (740,6 km2), Porto Santo, Selvanges s.a., la 500 km de tarmul african (Maroc).
Populatia: 10 102 022 (estimare din Iulie 2003) Portugalia este departe de a fi o tara omogena din punct de vedere lingvistic, etnic si religios. Limba portugheza este vorbita in intreaga tara, cu exceptia orasului Miranda de Douro, in care dilectul Asturian este recunoscut ca limba oficiala. Minoritatiile, inclusiv cele formate din imigrantii africani din fostele colonii, numara mai putin de 100.000 de oameni. Majoritatea populatiei portugheze este de confesiune romano-catolica. 
Limba oficiala: portugheza
Religii: romano-catolici  94%, protestanti  2%, altii  4%
Moneda: Euro
Forma de guvernamant: republica semi-prezidentiala
Religii: romano-catolici  94%, protestanti  2%, altii  4%
Seful statului: Presedintele Anibal Antonio CAVACO SILVA (2006)
Prim-ministru: Jose SOCRATES CARVALHO PINTO DE SOUSA (2005)
Ministru de Stat si al Afacerilor Externe: Luis Filipe MARQUES AMADO (2006)
Parlament (unicameral)  Adunarea Republicii
Produse importate: produse din industria de masini, produse chimice, mijloace de transport, fier si hotel, bumbac, diamante, cereale, carne, titei; 
Produse exportate: imbracaminte, textile produse din industria de masini, vin, produse petroliere, pluta, conserve de peste, cherestea
Clima: Influentele Oceanului Atlantic sunt foarte importante, insa latitudinea da Portugaliei un climat mediteranean. Anotimpul mai ploios este iarna. Orasul Porto din nord are o temperatura medie de 9*C iarna si 20*C in iulie, cantitatea de precipitatii fiind de 110 cm, din care majoritatea cad iarna. Faro, de pe coasta de sud, are o temperatura medie de 12*C in ianuarie, 24*C, in iulie, cantitatea de precipitatii totalizand 45 cm pe an;
Agricultura: Portugalia este in mare parte rurala. Fermele din nordul tarii sunt mici,adesea avand mai putin de 2 hectare. In Campia Portugaliei se gasesc ferme mai mari. Culturile tipic mediteraniene de masline, smochine, struguri, migdale si citrice sunt raspandite in Algarve si Baixo Alentejo. Vita de vie si maslinele se cultiva mai spre nord. Maslinele sunt folosite pentru obtinerea uleiului, componenta esentiala a conservelor de sardele; 
Industria: Portugalia este doar partial industializata. Multe din industriile mai vechi se bazeaza pe agricultura, silvicultura si pescuit, fabricarea plutei, hartie, vinuri, ulei de masline si conservarea sardelelor. De mai multi ani industria de textile a capatat importanta la Porto, Braga si Lisabona. Prelucrarea metalelor, constructiile si bunurile de consum sunt printre industriile mai noi, infiintate recent. La Lisabona si la Porto sunt dezvoltate industriile siderurgica, de constructii si chimica. La Lisabona si la Azambuja se produc autovehicule. Datorita turismului a crescut recent productia de incalttaminte si de suveniruri;


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul in Portugalia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!