Turismul Litoral - Litoralul Marii Negre

Extras din proiect Cum descarc?

Turismul reprezinta una din modalitatiile de folosire a timpului liber pentru odihna, recreere, tratament si distractii.Un aspect aparte al economiei judetului Constanta il constituie valorificarea turistica si balneara a litoralului romanesc.
Litoralul romanesc reprezinta cea mai importanta zona turistica, concentrand aproape jumatate din capacitatea hoteliera a Romaniei, si aproximativ 2/3 din totalitatea posibilitatilor de cazare oferite turismului international.
Nota caracteristica a spatiului constantean este data de Litoralul Marii Negre. Acesta se intinde in judetul Constanta pe o lungime de peste 100 de km.(din totalul de 244 km care formeaza iesirea la mare a Romaniei), intre Capul Midia (taberele Navodari) si campingul 2 Mai.
Centrul zonei Dobrogea este orasul Constanta, resedinta judetului cu acelasi nume (349.000 locuitori in 2003-2004).
Orasul Constanta preastralucita metropola si capitala a Portului Stang,dupa cum scria poetul latin Ovidiu, se gaseste in locul in care grecii au intemeiat colonia Tomis. Portul Tomis a fost fondat in secolul al VI-lea inainte de Hristos, iar cea mai veche atestare a orasului Tomis este din secolul al III-lea inainte de Hristos.incepand cu secolul al IV-lea al erei crestine, orasul a luat numele de Constantia (Constanta), dupa numele imparatului Constantin cel Mare.
Statiunile din judetul Constanta se insiruie aproape intr-o linie dreapta: Navodari, Mamaia-Sat, Constanta, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Aurora, Venus, Saturn, Mangalia.
Cap.I Potentialul turistic al Litoralului Romanesc
I.1.Factori naturali 
Judetul Constanta se afla in partea de sud-est a Romaniei, ocupand jumatatea sudica a Dobrogei. Are o suprafata de 7071 kmp, iar populatia este de 747.000 locuitori (2003-2004).
Relieful este format dintr-un podis tabular ce apartine Podisului Dobrogei de Sud si Podisului Casimcei.
De-a lungul Vaii Carasu, pe o lungime de 64,2 km se afla partea cea mai joasa, unde a fost construit canalul navigabil Dunare-Marea Neagra. Principalul factor de atractie a turistilor in aceasta zona ramane, insa, marea.
Marea Neagra are o suprafata de 411540 kmp, cu o adancime maxima de 2245 m. Este o mare de tip continental, legand-se prin stramtoriile Bosfor si Dardanele cu Marea Mediterana.
Apa marii este bogata in clorura de sodium si magneziu, sulfat de calciu, de potasiu, la fel ca si lacurile Razim, Sinoie si Techirghiol.
De la Capul Midia spre sud, pe o intindere de aproximativ 100 km, se afla Litoralul, insiruire de statiuni balneo-maritime si de odihna (de la taberele Navodari pana la campingul 2 Mai). 
Clima litoralului romanesc este blanda si uscata, cu veri calde. Aerul este nepoluat, lipsit de praf, fum sau microbi, ca si apa marii. In sezonul cald, temperatura la suprafata plajei urca pana la 45°C, insa brizele maritime, bogate in aerosoli, atenueaza arsita zilelor toride.Capacitatea medie anuala a precipiatiilor inregistreaza peste 395 mm/m in zona de sud a litoralului.
Inhalarea aerosolilor este recomandata majoritatii oamenilor, actionand ca un fortifiant asupra organismului. De asemenea ozonul existent stimuleaza nutritia, avand si o mare putere antiseptica  de aici valentele medicoterapeutice, recunoscute si peste hotare, ale litoralului romanesc.
Peste tot plajele sunt orientate spre rasarit, cu expunere la soare pana dupa amiaza.Factorul principal care contribuie la dezvoltarea functiunii balneo-climatice si turisticea statiunilor este, in primul rand, marea.


Fisiere în arhivă (1):

  • Turismul Litoral - Litoralul Marii Negre.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!