Turismul Rural - Studiu de Caz Dobrogea

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere.3
Generalitati, continut, terminologie.4
Turismul rural in Romania.8
Turismul rural in Dobrogea.13
Bibliografie.18


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Putem afirma, fara a gresi, ca aparitia calatoriilor turistice s-a produs in antichitate, iar activitatile turistice in spatiul rural au inceput a fi practicate empiric din aceeasi perioada. Este cunoscuta astfel participarea in numar mare a elevilor la: vizitarea locurilor sfinte - Dadona (Zeus) si Delfi (Apolo) - frecventarea bailor curative sau jocurilor festive periodic organizate.
In periada romana majoritatea calatoriilor aveau scopuri comerciale, culturale sau millitare, iar traseele lor parcurgeau inevitabil spatiul rural. In acelasi timp cu evolutia societatii omenesti se diversifica si structura calatoriilor, astfel, in Evul Mediu, calatoreau un numar insemnat comerciantii, dar intalnim frecvent ambasadori, preoti si pelerini, oameni de stiinta, artisti, calfe si studenti. Unii din acesti calatori au decis sa transmita experientele lor. Putem prezenta in sprijin scrierile calugarului francez Aimeri Picaud, care realizeaza la 1130 un indrumar pentru pelerinii doritori sa ajunga la Santiago de Compostella, sau pe preotul japonez Basho care in 1960 a scris un poem intitulat ,,Drum ingust spre Nordul indepartat". In dorinta de a prezenta evolutia dotarilor si instalatiilor iata un catren sugestiv: ,,Intepat de tantari, muscat de paduchi / Am reusit sa dorm intr-un pat / In timp ce un cal urina / Chiar langa perna mea" (Christureanu Cristina - ,,Economia si politica turismului international").
Europa este cea care inregistraza primele forme constientizate de turism rural in secolele XVI-XVII; in acele vremuri pictorii erau interesati sa valorifice in operele lor constructiile si mediul spatiului rural. Viata satului, asa cum era ea si nu inventata, este imortalizata in operele pictorilor francezi, italieni sau olandezi. Pe acest fond marele ganditor francez Jean Jacques Rousseau (1721-1778) povesteste in lucrarea sa ,,Confesiuni" despre o calatorie in care a traversat Alpii, ce a sugerat multor oameni ai timpului planuri de calatorii spre regiunile muntoase pentru a admira natura. In secolul urmator, al XIX-lea, odata cu afirmarea marilor peisagisti, arhitectura rurala ocupa un loc din ce in ce mai important in desen sau pictura. Se impun din nou pictorii si artistii francezi si italieni carora li se adauga mai apoi cei din Anglia (Grolleau Henri-"Patrimoine rural & touorisme dans la C.E.E.,,).
Generalitati, continut, terminologie
Turismul rural este un fenomen de data recenta. In tari europene se practica de cateva decenii spontan sau organizat. Ceea ce este nou insa, se refera la dimensiunea fenomenului in spatiul rural. Aceasta expansiune este determinata de existenta a doua motivatii pentru turismul rural : pe de-o parte este vorba de relansarea si dezvoltarea domeniului rural, iar pe de alta parte de o forma de turism alternativa, la turismul de masa, traditional.
In ansamblul economiei globale a turismului, turismul rural se defineste ca fiind valorificarea turistica :
- a spatiilor rustice;
- a resurselor naturale;
- a patrimoniului cultural;
- a imobilelor culturale;
- a traditiilor satesti;
- a produselor agricole; 
Prin intermediul unor produse de marca (consacrate), ilustrative ale identitatii regionale, care sa acopere nevoile consumatorilor in materie de primire, alimentatie, activitati recreative, divertisment si diverse servicii, in scopul unei dezvoltari locale, durabile si a unui raspuns adecvat la nevoile de recreere din societatea moderna, intr-o noua viziune sociala oras - sat.
Desi actioneaza in spatiul rural, agroturismul si turismul rural sunt doua concepte care pentru unii autori reprezinta acelasi lucru iar pentru altii sunt doua notiuni diferite.
Practica arata ca aceste doua categorii se identifica pana la un moment dat, scotand in evidenta elemente de identitate, incluziune, cat si elemente diferite care le conduc la departajare/diferentiere.
Turismul rural este un concept care cuprinde activitatea turistica organizata si condusa de populatia locala si care are la baza o stransa legatura cu mediul ambient, natural si uman. 
Termenul de turism rural are intelesuri diferite in tari diferite : in Finlanda - inchirierea unor cabane sau oferirea de servicii in mediul rural de tip hrana sau transport; in Ungaria - "turism la sat"- presupune activitate si servicii in sate, cazare la preturi mici, implicarea in activitati agricole; in Slovenia - "turismul la ferma" - oaspetii locuiesc cu familiile de fermieri; in Olanda - camparea la ferme unde majoritatea serviciilor sunt legate de activitati precum ciclismul, plimbari cu cai; in Grecia - cazare in camere mobilate in stil traditional, cu mic dejun traditional de multe ori preparat din produse realizate in casa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul Rural - Studiu de Caz Dobrogea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!