Valorificarea Potentialului Turistic al Judetului Arges

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1
Localizare si caracterizarea judetului
Regiunea Arges, locuita din vremuri stravechi, a favorizat dezvoltarea asezarilor geto-dacice care au devenit in timp centre economice puternice in schimburile comerciale dintre populatiile de la nord si sud de Carpati, cat si dintre daci si greci.
Situat in partea central-sudica a Romaniei, judetul Arges, cu o suprafata de 682631 ha (6826,3 kmp), reprezinta 2,9% din teritoriul tarii. Pe teritoriul judetului Arges se intersecteaza paralela de 45o latitudine nordica cu meridianul de 25o longitudine estica. Altfel spus, acest punct marcheaza jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord, dar si jumatatea distantei dintre Oceanul Atlantic ( vestul ) si Muntii Urali ( estul Europei ).
Punctele extreme sunt localizate in comunele:
- Nucsoara la nord
- Mirosi la sud
- Dragoslavele la est
- Ciomagesti la vest
Judetele invecinate sunt:
- Basov si Sibiu la nord
- Teleorman la sud
- Dambovita la est
- Olt si Valcea la vest
Structura administrativa a judetului cuprinde: 3 municipii: - Pitesti - resedinta judetului, Campulung, Curtea de Arges, 4 orase:Costesti, Mioveni, Topoloveni, Stefanesti, 95 comune si 577 sate.
Conform datelor statistice, numarul locuitorilor din judetul Arges este de 652.625 si 95,6 locuitori/ km2. 
Capitolul 2
Prezentarea potentialului turistic al judetului
Generozitatea naturii a oferit plaiurilor argesene variate forme de exprimare a frumusetii, de la splendoarea crestelor muntilor Fagaras in nord la deschiderea mareata a campiei Pitestilor si Gavanu-Burdea in sud . Toate aceste bogatii naturale, compilate cu dovezile de maretie si glorie ale inaintasilor care reusesc sa ne vorbeasca peste veacuri despre trecutul nostru, constituie un tinut mirific, cu un pitoresc aparte, si au favorizat dezvoltarea turismului, prin punerea lor in valoare .
Pozitia geografica si relieful inconjurator care il protejeaza de influenta vanturilor din vest si est, asigura judetului o clima temperat-continentala cu ierni blande.
Diversele forme de relief se imbina intr-o armonie deplina, predominante (55,0% din suprafata ) fiind cele de inaltime medie - Dealurile Subcarpatilor Getici si Podisul Getic. Jumatatea cealalta este impartita aproximativ egal intre munti (25,0%) si campii (20,0%).
Regiunea montana din nord apartine culmilor celor mai inalte ale Carpatilor Meridionali cu Masivul Fagarasului (varful Moldoveanu - cel mai inalt varf din tara noastra, cu o altitudine de 2544 m si varful Negoiu cu 2535 m) si partii vestice a masivului Bucegi, cu muntii Leaota si Piatra-Craiului, despartiti de culoarul tectonic Bran-Rucar. Flora acestei zone cuprinde elemente rare , ocrotite cum sunt : floarea de colt, smardarul , iedera alba, ghintura galbena, zambrul , s.a. Suprafetele intinse, acoperite cu paduri adapostesc in rezervatii variate specii de interes cinegetic : mistretul, caprioara, cerbul, ursul, rasul, lupul, capra neagra, cinteza, cocosul de munte, vulturul plesuv, brun si cenusiu. Dintre rezervatiile naturale de pe teritoriul judetului Arges putem aminti : Parcul National "Piatra Craiului", Poienele cu Narcise de la Negrasi, Valea Valsanului, Pestera de la Uluce, Punctul Fosilifer Suslanesti, Lacul Iezer, Lacul Valea Rea si Granitul de la Albesti.
Judetul beneficiaza de o bogata retea hidrografica, cuprinzand bazinele hidro ale Argesului si afluentii sai: Valsan, Raul Doamnei, Raul Targului, Bratia Argeselul, Oltului cu afluentul sau Topolog si Vedei, precum si lacurile naturale si artificiale.
In Subcarpatii Getici , la Nucsoara, exista Lacul Invartita, format pe gips, singurul de acest fel cunoscut in tara, avand o suprafata de 2,2 ha si adancime maxima de 5 m. In zona montana se gasesc lacuri de origine glaciara: Buda, Capra, Caltun, Podu Giurgiului. Cel mai mare lac antropic din judet este Lacul Vidraru, cu o suprafata de 825 ha si un volum util de aproximativ 470 milioane mc.
Catre sud, dealurile sunt strabatute de ape curgatoare, formand terasele largi , simetrice ale Piemonturilor Cotmenei, Argesului si Candestiului, cu versanti acoperiti cu intinse livezi si vita de vie.
Treapta sudica de relief apartine campiei si este fragmentata de raurile Arges, Dambovnic, Cotmeana, Teleorman in lunci largi si fertile, constituind zona cerealiera de seama a judetului.
Conditiile naturale - relieful, regimul hidrografic relativ bogat, compozitia solurilor si clima placuta - se reflecta si influenteaza structura fondului funciar


Fisiere in arhiva (1):

  • Valorificarea Potentialului Turistic al Judetului Arges.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!