Valorificarea Potentialului Turistic al Judetului Bihor

Extras din proiect Cum descarc?

Cap 1. Localizarea si caracterizarea zonei
- Localizare:
Judetul Bihor este un judet transilvanean situat in nord-vestul Romaniei. Resedinta de judet se afla la Oradea (pop. 260.964 in zona metropolitana).
Judetul Bihor are o suprafata de 7.544 km2, numara 624.972 locuitori, ocupand locul 6 in functie de suprafata si locul 13 dupa numarul locuitorilor, intre cele 41 judete ale Romaniei. O treime din bihoreni locuiesc in Municipiul Oradea
- Dezvoltare economico - sociala:
Economia judetului se caracterizeaza printr-o dezvoltare continua a tuturor ramurilor. In productia industriala, concentrata indeosebi in municipiul Oradea, ponderea cea mai ridicata o au ramurile industriei usoare (blanarie, incaltaminte si confectii), alimentara, urmate de industria energetica si constructii de masini, metalurgia neferoasa - inclusiv extractia, industria chimica, exploatarea si prelucrarea lemnului (Oradea, Beius). Bine dezvoltata este si industria materialelor de constructii si a sticlei, in special in zona Alesd.
Agricultura - intensiva si multilaterala - detine un rol important in economia judetului, ocupand 483.581 ha teren agricol, din care 3/4 este teren arabil. Cernoziomul din vestul tarii a favorizat cultura cerealelor, judetul Bihor situandu-se, in cadrul tarii, pe primele locuri in productia acestora. Dintre cereale se cultiva mai ales graul si porumbul, iar dintre plantele tehnice, floarea soarelui, sfecla de zahar si cartoful.
Cresterea animalelor (bovine, porcine, ovine) are o pondere insemnata in agricultura judetului, atat datorita intinselor suprafete de pasuni si fanete, cat si traditiei locuitorilor in acest domeniu
Dezvoltarea economica a dus la cresterea populatiei ocupate in ultimii ani, aceasta fiind la inceputul anului 2005 de 157310 persoane, dintre care in domeniul serviciilor erau angajate 74620 persoane. Numarul total al somerilor in aceeasi perioada a fost de 6293 persoane, ceea ce a reprezentat o rata a somajului de 2,2%. Castigul salarial mediu brut a fost in luna ianuarie de 8148607 lei/persoana.
Cap 2.Prezentarea potentialului turistic al zonei Bihor
- 2.1.Potentialul turistic natural
- 2.1.1. Relieful
Relieful este dispus in trei trepte: culmi inalte din masivele Bihor si Vladeasa (cu varful Cucurbata de 1849 m si Buteasa 1790 m), lanturile muntoase si dealurile mai joase ale masivelor Codru Moma, Padurea Craiului si Plopis, cu altitudini cuprinse intre 500-900 m si campia Tisei.
- 2.1.2. Clima
Este temperat continentala moderata, in acest judet resimtindu-se circulatia maselor de aer vestice.
Temperatura (de la 10,5C? in campii si de 2-4C? pe munti) si precipitatiile (de la 700 mm in campie la 1400 mm pe cele mai inalte culmi), oscileaza in functie de unitatile de relief.
- 2.1.3.Hidrografie
Reteaua hidrografica cuprinde rauri, lacuri naturale si artificiale, cele mai importante fiind: raul Crisul Repede cu o lungime de 101 km pe teritoriul judetului, raul Crisul Negru -136 km si Barcaul - 68 km, lacul natural Taul Mare, amenajarile lacustre piscicole din zona Inand - Tamasda, lacul de acumulare Lesu de pe Valea Iadului si amenajarile hidrografice de pe raul Crisul Repede. Resursele de apa de suprafata in bazinul Crisurilor sunt de 397 milioane mc/an.
- 2.1.4. Vegetatie
Este reprezentata de silvostepa in zona de campie (pajisti in alternanta cu palcuri de stejar), in cea mai mare parte ocupata in prezent de culturi agricole, pajisti secundare, plantatii de salcam; zona padurilor de foioase, alcatuita din paduri de cer cu carpen si cer cu stejar si gorun, in alternanta cu pajisti secundare si culturi agricole; etajul padurilor de foioase (pana la 1000 m), reprezentat de paduri de stejar, de cer cu gorun, de gorun cu carpen, ulm, frasin, paduri de fag
u carpen, de fag, de fag cu molid; etajul coniferelor (1000-1700 m), alcatuit din paduri de molid. Vegetatia intrazonala si azonala e reprezentata de vegetatia de lunca (zavoaie de plop, salcie si pajisti), vegetatia de saratura pe areale umede si arenicola pe nisipuri.
- 2.1.5. Fauna
In silvostepa se remarca rozatoarele, iar padurile sunt populate cu caprior, cerb, mistret, urs, veverita,ras, jder, fazan etc. Apele de munte reprezinta domeniul pastravului, in apele de deal sunt specifici lipanul, cleanul si scobarul iar in cele de ses, crapul si bibanul.
- 2.1.6.Rezervatii naturale
- Cetatile Ponorului, un grandiose fenomen carstic cu trei avene si un curs de apa subteran; Reprezinta o rezervatie naturala complexa ce se intinde pe o suprafata de 93,3 ha.
- Cetatea Radesei si Izvorul Somesului Cald - sistem de peteri laminate prin avenele din tavan;
- Valea Galbenei cu Izbucul Galbenei -chei salbatice cu cascade si marmite spectaculare;
- Saritoarea Bohodei - una dintre cele mai inalte cascade din Europa;
- Pietrele Boghii - abrupt calcaros cu o larga deschidere panoramica spre Depresiunea Beiusului;
- Defileul Crisului Repede -regiune carstica cu pesteri si vegetatie de origine mediteraneana;
- Lacul cu nuferi (Nymphaea Lotus var. Thermalis) din Baile 1 Mai izvoarele paraului cu apa termala Peta).
Judetul Bihor detine 61 de rezervatii naturale de importanta nationala si rezervatia naturala Parcul Natural al Muntilor Apuseni, fiind al doilea judet din tara ca si capital al ariilor naturale protejate.
- 2.2.Potentialul turistic antropic
- 2.2.1.Manastirii si biserici
Biserica romano-catolica 
Ridicata intre 1750-1780, a fost construita dupa proiectele unor arhitecti italieni.
Biserica romano-catolica
Biserica poarta hramul "Sfanta Maria" si are fatadele construite in stil baroc (cea mai mare biserica in stil baroc din Romania).
Biserica ortodoxa "cu luna"
A fost construita intre anii 1784-1790, in stil baroc cu influente neoclasice. In prezent este "Catedrala Episcopiei Ortodoxe de la Oradea", avand un turn-clopotnita inalt de 55 m;A Lacasuri de cult mai importante sunt: biserica "Sfantul Ladislau" (Oradea), biserica romano-catolica "Sfanta Treime" din Beius, biserica din lemn de la Rieni etc.
- 2.2.2.Castele si palate
Cetatea Oradei (1114 - 1131) a cunoscut diferite etape de cadere si reconstruire.
Cetatea Biharea Se spune despre aceasta cetate ca ar fi fost sediul voievodului Menumorut, care la sfarsitul secolului al X-lea, in urma unui asediu maghiar, a rezistat in aceasta cetate timp de 13 zile.A S-au mai descoperit ruinele cetatii Piatra Soimului de la Alesd sau cele ale Cetatii Pomezeu de langa Beius (secolul XIII).


Fisiere in arhiva (1):

  • Valorificarea Potentialului Turistic al Judetului Bihor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!