Valorificarea Potentialului Turistic al Statiunii Baile Felix

Extras din proiect Cum descarc?

Potentialul turistic al statiunii: Baile Felix
Asezarea geografica
Aceasta "Statiune a bucuriei" este cea mai mare statiune din Romania.Se afla in vestul Romaniei, la cativa kilometri de Oradea, la intalnirea campiei Crisurilor cu dealurile ce prelungesc Muntii Padurea Craiului, la o altitudine de 140 m. . Localitatea este administrata ca parte din comuna Sanmartin si este situata pe locul doi ca numar de locuri de cazare din Romania dupa litoralul Marii Negre.
Baile Felix si Baile 1 Mai aceste doua localitati suburbane ale Oradiei sunt aflate la circa 8 km de oras si au devenit sinonime cu notiunea de statiune balneara, fiind cele mai cunoscute din Romania si foarte cautate in afara granitelor. 
Descoperite din Antichitate, izvoarele cu apa geo-termala la temperaturi de 43 - 49oC, au proprietati curative certificate, fiind oligometalice, bicarbo-natate, calcice si sodice, iar namolurile au proprietati sapropelice. Statiunea se bucura de un climat de tip continental moderat de ses, temperatura medie anuala este de 10,5 grade Celsius, in timp ce in perioada estivala este de 21,3 grade Celsius. Presiunea atmosferica medie 770 mm.Climatul cu ierni blande si veri moderate favorizeaza existenta unei paduri de foioase intinse, care da celor doua statiuni o atmosfera ideala in orice anotimp, facandu-le propice pentru relaxare si tratament, astfel incat ploaia sau frigul iernii nu reprezinta o piedica pentru o baie cu apa geo-termala in aer liber. 
Istoric Baile Felix
Baile Felix concentreaza toate atributele unei adevarate statiuni balneoclimaterice. In 1221, apare cea mai veche marturie a bailor, denumite Termae Varadiensis sau Baile Oradiei. Efectul tamaduitor al bailor termale isi pune amprenta pe scrierile marelui umanist (roman) Nicolaus Olahus, care le aduce un omagiu in 1536. Mai tarziu, intre 1700 si 1721, Felix Heldrex descopera si utilizeaza izvorul Felix, a carui denumire s-a generalizat cu timpul pentru toata statiunea. In 1731, se face prima analiza a apelor termale si a proprietatilor lor curative unice, asa cum le cunoastem pana astazi. La expozitia mondiala din 1896, apelor din aceasta statiune li s-a acordat medalia de aur si diploma de onoare.Se impleteste cu istoria Bailor 1 Mai, datorita drumului pietruit, Baile Felix au fost mai intens vizitate, in comparatie cu Baile 1 Mai unde acesul se facea destul de dificil datorita drumului plin de noroi. Calitatea tamaduitoare a apelor termale din bai ajunge cunoscuta in intreaga Europa. Din diverse insemnari de calatorie, aflam ca in secolul al XVIII-lea, tratamentul balnear incepe sa ia o forma de turism organizat. 
Prima atestare despre statiune dateaza din anul 1763 si contine notele unui medic privind construirea unui bazin pentru bai. In 1771, bazinul de lemn a fost transformat in bazin de piatra atasandu-se si cabine de bai. Prima cladire a fost construita intre 1766-1772. In 1857 se introduce taxa de tratament pentru persoanele care stau la cura mai mult de patru zile. Acesta este momentul de debut al turismului balnear, chiar daca cea mai spectaculoasa dezvoltare a bailor avea sa inceapa abia dupa 100 de ani. Statiunea incepe sa se dezvolte dupa realizarea primului foraj modern de la Izvorului Principal in 1885.
Cai de acces
Exista mai multe modalitati de acces, astfel:
Rutier: Bucuresti - Oradea pe E 60 si Oradea - Baile Felix pe E 66, - DN 76, intre Oradea (8 km) si Beius (54 km)
Feroviar: Bucuresti - Oradea (650 km) intre Oradea (11 km) si Beius (76 km)
Aerian: Bucuresti - Oradea si curse externe speciale.
Cum spuneam la Baile Felix se poate ajunge cu masina, cu avionul sau cu trenul. Din pacate, insa, accesul cu autoturismul in zona este ingreunat de starea proasta a drumurilor, lucru de care se plang si operatorii din turism, care sustin ca fara o infrastructura moderna nu se poate face turism de calitate. Autoritatile locale au promis de nenumarate ori ca vor aloca bani pentru reabilitarea soselelor, insa pana acum nu s-a facut nimic concret in acest sens.
Cum se ajunge din gara de la Oradea la Baile Felix?
Cele cateva fraze ce urmeaza sunt adresate in special acelor persoane care vin la Oradea cu trenul, dar nu numai.Turistul odata ajuns la Oradea, mai ales daca a mai fost si altadata pe aceste meleaguri, poate avea senzatia ca ce a fost mai greu a trecut. Din pacate insa lucrurile nu stau chiar asa, deoarece pentru majoritatea parcurgerea celor 10-12 km. poate dura sau costa mult. Pentru a ajunge cel mai comod la destinatie cel mai bine este sa parcurgeti distanta mai sus mentionata cu un TAXI dar pe cat posibil nu din fata garii, deoarece preturile sunt un pic cam piperate, mai bine traversati strada prin pasajul subteran unde gasiti un numar mare de masini de la diferite firme, cu tarife acceptabile si foarte amabili. In continuare sunt cateva fotografii pentru a usura gasirea statiei de taxi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Valorificarea Potentialului Turistic al Statiunii Baile Felix.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!